Powered By Blogger

lundi 26 octobre 2015

Iza poginulih rudara ostalo petero djece, i dvoje nerođenih



RUDARI...ROBOVI.
KAKANJ - Opet su poslani u neizvjesnost, u novu jamu, bez ikakvih garancija za sigurnost. Opet je pohlepa i trka za zaradom ROBOPOSJEDNIKA i
LOPOVA, u smrt odvela četiri čovjeka, četiri rudara u jami kod Kaknja.
U jedan sat iza pola noći. Bezdušnici i licemjeri, paraziti nakaradno postavljenog sistema ljude šalju u smrt. Kalkuliraju našim glavama,
uračunavaju ih u svoj profit u korporacijama koje su leglo kriminala, korupcije, nepotizma i koje su zlatni rudnici financiranja ovog i ovakvog sistema. Sistema u kojem licitiraju našim životima, našim glavama. Jer, mi smo svi u ovoj jadnoj državi poput ovih rudara. Oni nas ubijaju, a mi im na tome aplaudiramo i čestitamo. Pomažemo im i bukvalno im sami dajemo svoje živote na raspolaganje.
Ni ovaj put vjerojatno nitko neće snositi odgovornost. Nitko neće postaviti pitanje jesu li rudari imali uvjete za siguran rad i kopanje u nedavno otvorenoj jami. Te marionetske inspekcijske službe nisu neovisne i slobodne. One bi kao trebale utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do ove nesreće, još jedne u nizu u našim rudnicima koja je ovaj put uzela četiri života. Takve inspekcijske službe je isti sistem postavio i imenovao kako bi se sam zaštitio u tragičnim slučajevima u rudnicima kakav se noćas dogodio u Kaknju. Je li do sada ikada utvrđena nečija odgovornost? Je li ijednom uočen i evidentiran propust odgovornih ljudi za izvođenje radova na kritičnim mjestima u jamama bh.rudnika? Naravno da nije.
Sumnjam da će i ovaj put inspekcija utvrditi odgovornost i konačno imenovati krivce. Ako bi to uradili, a morali bi, potpisali bi sebi automatsku suspenziju. Ostali bi bez plaće jer sistem koji se ovdje održava i na mrtvim glavama je postavio te inspekcijske službe i financira ih. Stoga je neophodno da se u jamu rudnika Kakanj u kojoj je noćas došlo do tragedije spusti međunarodna neovisna inspekcija koja treba utvrditi sve činjenice i okolnosti pod kojima je do nesreće došlo. Prepustimo li da to urade ove inspekcijske službe, onda budimo spremni na novo zataškavanje i skrivanje istine, odnosno prikrivanje činjenica.
U ovoj državi svi smo rudari, a naše glave u životima roboposjednika i lopova su naši životi u njihovim rukama. A mi šutimo, aplaudiramo im i stojimo u redu za oduzimanje golog života ............Žalosno i tužno - Neka počivaju u miru !

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire