Powered By Blogger

lundi 27 juillet 2015

Na bosanskohercegovačkom moru - Dokumentarni film

Neum je grad i središte općine na jugu Hercegovine. To je jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more. Teritorij Neuma ustupila je 1718. Turcima Dubrovačka Republika.

Potpisivanjem Daytonskog sporazuma, općina Neum je u cjelini ušla u sastav Federacije BiH.
Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 70 km, od zračne luke Dubrovnik 90 km, od Mostara 70 km, Međugorja 70 km, od željezničkih kolodvora Ploče i Metkovića po 30 km.
Neum se odlikuje dugim i toplim ljetima i kratkom i blagom zimom, te spada u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana.
Srednje mjesečne temperature mora na površini kreću se oko 13°C u siječnju do 32°C u srpnju i kolovozu. Povoljni klimatski uvjeti omogućuju, osim kupanja i sunčanja, gotovo tijekom 7 mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski zrak, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi.
Naseljena mjesta
Babin Do, Borut, Brestica, Broćanac, Brštanica, Cerovica, Cerovo, Crnoglav, Dobri Do, Dobrovo, Donji Drijen, Donji Zelenikovac, Dubravica, Duži, Glumina, Gornje Hrasno, Gradac, Hotanj Hutovski, Hutovo, Kiševo, Kolojanj, Moševići, Neum, Prapratnica, Previš, Rabrani, Vinine i Žukovica.
Povijest

Hrvati su počeli naseljavati neumsko područje u srednjem vijeku (7. stoljeće), i tu kontinuirano žive, bez obzira na osvajače i vladare, odnosno države pod kojima su bili, sve do danas.

Dubrovačka Republika je nakon mira u Srijemskim Karlovcima od 1699. godine zahtijevala da njen teritorij bude odvojen od teritorija Mletačke Republike na sjeveru i jugu, te poslije pregovora Turci izlaze na more na obje kopneno-morske granice Dubrovačke Republike: na sjevernom dijelu između Kleka i Neuma na južnom dijelu u Sutorini, odnosno preko Bokokotorskog zaljeva, južno od Herceg Novog.
Ta dva komadića otomanske zemlje ostaju pod turskom vlašću sve do austrougarske okupacije BiH. Poslije 1878. godine sve to postaje austrijsko područje, ali sjeverni "komadić" ne pripaja se Dalmaciji za razliku od Boke, Dubrovnika i ozemlja sjeverno od Kleka i Neuma.
Turizam
Neum raspolaže sa 7.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju, gdje su osigurani uvjeti za ugodan boravak tijekom cijele godine. Tu su i neophodni Dom zdravlja, pošta, banke i mali privatni restorani koji obogaćuju hotelsku ponudu, kao i velika mreža trgovina.

Pored hotelskih sadržaja, gostima se nude i izletnička putovanja autobusom i brodom u susjedna turistička mjesta (Dubrovnik, Mostar, Međugorje, Hutovo blato).
Autohtono stanovništvo Neuma oduvijek se bavilo poljoprivredom, ribarstvom i ekstenzivnim stočarstvom dok su kao dodatni izvor prihoda kuhali morsku sol, tu dragocjenost ljudske prehrane i ubirali ljekovito i začinsko bilje: kadaulja (žalfija), ružmarin i vrijesak. U prošlosti su Neumljani bili poznati kao klesari kamena za gradnju kuća i suhozida.
Uzgajali su mediteranske kulture: duhan, smokve, vinovu lozu, bademe, lovor, kupus, krumpir i luk. Od stoke prevladavale su ovce, perad i goveda uz nešto koza, svinja, magaraca i konja. Proizvodili su više vrsta sireva, vino, rakiju lozovaču i travaricu, suhu i usoljenu ribu, suhomesnate proizvode (pršut), sol, suhe smokve, med, vunene proizvode.
Proizvodili su dostatno za svoje potrebe, a ljekovito i začinsko bilje su davali na otkup kao i duhan visoke kakvoće koji je gotovo dva stoljeća, sve do nedavna bio glavni izvor prihoda.
Područje općine Neum podijeljeno je na četiri župe. Župe pripadaju Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.
JOIN QUIZGROUP PARTNER PROGRAM: http://join.quizgroup.com/?ref=36353

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire