Powered By Blogger

lundi 27 juillet 2015

Povijest Dubrovnika - Robin Harris

Dubrovnik, jedna povijest - dokumentarni film

Dokumentarna emisija o engleskom povjesničaru i publicistu Robinu Harrisu i njegovu radu na knjizi "Povijest Dubrovnika". Neposredan povod za pisanje knjige ovaj ugledni povjesničar našao je u događajima početkom 90-ih godina, kada se s Margaret Thathcer, s kojom je usko surađivao, borio za priznanje Hrvatske, ali i za upoznavanje s njezinom poviješću i kulturom.
Kao i mnogi drugi koji su pisali o Dubrovniku i Robin Harris je postao zatočenikom ljepote povijesti i kulture Grada. Snimatelj: Dražen Petrač Redatelj: Miljenko Bukovčan Urednik: Silvije Hum
Kada je 2003. godine britanski povjesničar Robin Harris objavio Dubrovnik - A History, bio je to prvi cjelovit prikaz povijesti ovog grada na engleskom jeziku. Harris je obuhvatio gotovo sve aspekte tisućljetne povijesti Dubrovnika i Dubrovačke Republike. U petnaest poglavlja knjiga pruža svježu i vrlo zanimljivu interpretaciju dubrovačke
političke, društvene, gospodarske i kulturne povijesti, zasnovanu na temeljnim izvorima i bogatoj literaturi, a posebno poglavlje posvećeno je osnovnim procesima dubrovačke povijesti 19. i 20. stoljeća, uključujući zbivanja tijekom Domovinskog rata.
Radu na knjizi Harris je posvetio gotovo čitavo jedno desetljeće. Kako bi ovladao golemom literaturom, nekoliko je godina učio hrvatski jezik i višekratno boravio u Hrvatskoj proučavajući gradivo dubrovačkih knjižnica i arhiva.
Taj silni trud i posvećenost izdvajaju Harrisa od svih drugih stručnjaka koji su se bavili Dubrovnikom. Njegov rad također potvrđuje iskustvo većine onih koji su, istražujući dubrovačku povijest, ostali dugogodišnji - pa i doživotni - "zatočenici" ovog grada.
"Ne podnosim Dubrovnik ... smatram ga jedinstvenim eksperimentom Slavena, jedinstvenim u svojoj prirodi i jedinstvenim u svojem uspjehu, a to mi se ne sviđa. Podsjeća me na ono najgore u Engleskoj."
Predrasuda koju je Rebbeca West imala o Dubrovniku — za razliku od nekih njezinih drugih predrasuda - nije se, srećom, proširila među njezinim zemljacima. Sve do krize 1991.-92. Britanci su, poput tisuća drugih stranih posjetitelja, u velikom broju dolazili u grad. U vrijeme pisanja ove knjige, kada je ono što sam optimistično i s uvjerenjem nazvao "posljednja opsada" bilo već daleko sjećanje, posjetitelji se vraćaju. Nažalost, ni oni ni prosječni čitatelji, pa ni znanstvenici, nemaju pristup modernom, dobro istraženom i čitkom prikazu pisanom na engleskom jeziku, o povijesti Dubrovačke Republike čija kulturna dostignuća svi, osim Dame Rebbece, smatraju zadivljujućim. Namjera mi je popuniti tu prazninu.
U svakom slučaju, povijest Dubrovnika manje se cijeni nego što to zaslužuje. Pristrano objašnjenje dao je 1766. Le Maire, koji je kao promatrač bio izrazito nepristran:
Mala Dubrovačka Republika prilično je malo poznata. Iskusila je, poput drugih država, dobru i lošu stranu sudbine; ali kako joj najsjajnija razdoblja nikada nisu dopuštala da igra određenu ulogu među drugim narodima, nije dovoljno uzbuđivala maštu povjesničara ili političara da bi dobila istaknuto mjesto u analima svijeta.... gundulic ivan rudjer boskovic mavro vetranovic dundo maroje vk jug divlja liga

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire